Paneret og sprød tofu med den lækreste cremede karrysovs. Her er nem og sund aftensmad, som indeholder en masse skjulte grøntsager.
Om du er vegetar, eller blot søger en kødfri dag om ugen, så er tofu katsu en opskrift, der ikke vil skuffe. Tofuen bliver paneret og stegt på panden, så den får en sprød overflade og sovsen er fyldt med skjulte grøntsager.
Hvad er fast tofu?
Der findes mange forskellige typer tofu. Nogle er helt silkebløde og andre med smag. Den jeg bruger i denne opskrift er ‘fast tofu’. “Fast tofu” refererer til en type tofu med en lavere vandindhold og en fastere konsistens sammenlignet med andre former for tofu, som ‘silken tofu’. Den faste struktur gør den ideel til opskrifter, hvor tofu skal holde sin form under tilberedning, såsom stegning, grilning eller panering. Fast tofu er fremragende til tofu katsu, da det kan skæres i skiver eller tern, som holder sig sammen og skaber en god tekstur, når det er paneret og stegt. Denne type tofu er også mere absorberende end blødere varianter, hvilket gør den i stand til at tage imod og bevare smagene fra marinader eller saucer, hvilket bidrager yderligere til den samlede smagsoplevelse i en ret. Du kan finde ‘fast tofu’ i de fleste supermarkeder.
Sådan tilberedes paneret tofu til tofu katsu
1: Sådan gør du:
Pres først væsken ud af tofuen ved at ligge den mellem to viskestykker og kom noget tungt oven på. Her kan du bare være kreativ. Jeg bruger blandt andet en fyldt elkedel. Man kan også købe deciderede tofu pressere. Skær derefter tofuen i skiver á ca. 1 cm tykkelse. Her har jeg skåret i trekanter.
2: Sådan gør du:
Vend først tofuen i de piskede æg og derefter i pankoblandingen. Steg dem nu på en pande til de bliver gyldne og sprøde. Spar ikke på olien.
3: Sådan gør du:
Nu er din tofu klar til at blive spist. Den smager bedst frisklavet.
Variationer af tofu katsu
Tofu katsu er en ret, der inviterer til kreativitet og tilpasning. Her er et par variationer, som måske kan inspirere:
- Glutenfri tofu katsu: Ved at bruge glutenfri panko eller paneringsmel kan denne ret nemt tilpasses til et glutenfrit kost.
- Krydret tofu katsu: Tilføjelse af en ekstra teskefuld chiliflager til pankorasp eller et drys cayennepeber kan give et krydret løft til de, der søger ekstra varme.
- Vegansk tofu katsu: Brug en vegansk ægerstatning eller en blanding af plantemælk og kikærtemel til at få pankorasp til at hænge ved tofu’en, for en fuldstændig plantebaseret version. Det gør jeg for eksempel i min opskrift på panerede pastinakker.
Disse variationer viser tofu katsu’s alsidighed og hvordan den kan tilpasses til forskellige kostbehov, uden at gå på kompromis med den fantastiske smag og tekstur, som gør retten så elsket.
Tilbehør til tofu katsu
Når det kommer til tilbehør, er der mange muligheder, der vil supplere din tofu katsu. Et par forslag kunne være:
- En lille skål med tangsalat for at introducere en umami-rig og let saltet komponent.
- Ingefærmarinerede agurker, som tilføjer et friskt og let syrligt element til retten.
- Dampede edamamebønner med et drys havsalt, som er både næringsrige og tilfredsstillende.
- Nudler eller quinoa i stedet for ris
- For et ekstra pift, kan du pynte med fintskårne forårsløg, et drys sesamfrø, eller nogle friske korianderblade. Ikke kun tilføjer disse elementer farve og liv til præsentationen, men de tilfører også et ekstra lag af smag og tekstur.
Reklamelinks er markeret med*
Tofu katsu – paneret tofu og karrysovs med grøntsager
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Paneret tofu
- 400 g fast tofu
- 1-2 æg
- 4 dl pankorasp
- 2 tsk hvidløgspulver
- ½ tsk salt
- ½ tsk kværnet peber
Tilbehør
- 4-6 dl ris
- Feldsalat
- Edamamebønner
Tilberedelse
- Først skal så meget af væsken som muligt presses ud af tofuen. Det er nemlig en af hemmelighederne bag at få den sprød og lækker, når man tilbereder den. Læg den mellem noget køkkenpapir eller et rent viskestykke og put noget tungt oven på og lad den stå i 10-15 minutter.400 g fast tofu
- Kom olie i en stor gryde ved middelvarme og start så med grøntsagerne. De skal blendes senere, så de skal bare hakkes groft.3 spsk smagsneutral olie
- Hak løg groft og kom i. Skræl gulerødder og kartofler og skær dem i tern og kom også den i gryden og lad det stege i ca. 10 minutter.2 løg,3 mellemstore gulerødder,4 mellemstore kartofler
- Tilsæt så hakket hvidløg, ingefærpulver, karry (start med lidt og smag til senere), gurkemeje, tomatpure og rør rundt i et par minutter.6 fed hvidløg,2 tsk ingefærpulver,2 tsk gurkemeje,4-8 tsk karry,4 tsk tomatpure
- Tilsæt kokosmælk og lad retten simre til gulerødderne og kartoflerne er møre i ca. 20-30 minutter.2 dåser kokosmælk
- Nu kan du også gå i gang med at panere tofu'en. Hæld pisket æg i en dyb tallerken og bland panko og krydderier i en anden.1-2 æg,4 dl pankorasp,2 tsk hvidløgspulver,½ tsk salt,½ tsk kværnet peber
- Varm rigeligt med olie i en pande. Dyp først tofuen i æggeblandingen og derefter i raspblandingen. Steg dem så på panden i til de blivre gyldne og sprøde på begge sider.
- Husk også at koge ris og gøre tilbehør klar.4-6 dl ris,Feldsalat,Edamamebønner
- Tilbage til suppen. Når grøntsagerne er møre blendes hele molevitten med en stavblende. Smag til med salt og peber.Salt og peber
Ofte stillede spørgsmål til vegetarisk tofu katsu
Kan tofu katsu laves på forhånd?
Sovsen kan sagtens laves på forhånd, men jeg vil anbefale at vente så længe som muligt med at panere tofuen, da den er bedst helt frisk. Man kan dog sagtens presse den og skære den, så den er klar.
Hvordan opbevarer jeg rester?
Restende paneret tofu kan opbevares i køleskabet og genopvarmes i ovnen eller på panden for at bevare sprødheden.
Kan man bruge andet end tofu?
Ja, du kan også bruge eksempelvis paneret aubergine, søde kartofler eller diverse købeerstatninger.
Kan man komme andre grøntsager i karrysovsen?
Ja sagtens. Du kan bruge sovsen som en god mulighed for at få ryddet rester i grøntsagsskuffen. En slatten porre, en halv peberfrugt osv. Bare i med det og så husk at smage sovsen til.