Vegetarisk shepherd’s pie (eller shepards pie) er comfort food, når det er bedst. Bunden er fuld af grøntsager og grønne linser og låget består af kartoffelmos med smør, creme fraiche og cheddar.
En varm, nærende ret , som er fuld af smag. Sådan beskriver jeg nok bedst denne vegetariske shepherd’s pie. Traditionelt er bunden lavet med kød, men her har jeg blandt andet brugt gulerødder, svampe, rødvin, forskellige krydderier og grønne linser. Låget består af et cremet lag kartoffelmos, som jeg har blandet op med revet cheddar. Det er en billig ret, der mætter godt og som kan holde i flere dage. Den er også yderst velegnet til et vegetarisk indslag til julemaden (dog kan den spises på alle tider af året). For et rigtigt julemåltid kan du evt. servere den med den bedste vegetariske brune sovs og disse rødkål ala dem Meyers laver.
Tip: Den kan sagtens laves klar dagen før, så du bare skal bage den i ovnen. Efter den er bagt kan den holde sig tre-fire dages tid på køl (hvis den får lov at stå så længe)
Vegetarisk shepherd’s pie uden kød
Bunden er lavet på grønne linser, og hvis du spørger mig, så er det her den aller lækreste version der findes af shepherd’s pie. Den er smagt til med rødvin, porre, svampe, timian og er perfekt til kølige temperaturer uden for.
Låget er en cremet og let syrlig kartoffelmos, som er blandet op med smør, creme fraiche og revet cheddar. Hvis du ikke har prøvet kartoffelmos med cheddar, så er det hermed dit tegn til at smage det.
Jeg er ret glad for grønne linser, og hvis du har det på samme måde, så kan jeg varmt anbefale denne vegetariske ret med grønne linser og spinat og min opskrift på svamperagout med grønne linser. Ellers kan du også gå på jagt her efter flere lækre vegetarretter.
Kan man bruge andre linser til vegetarisk shepherd’s pie?
Ja, det vil jeg tro, men jeg har ikke testet det. Røde linser har det med at blive mere udkogte, så jeg ville nok gå med nogle, som har en mere fast konsistens. Belugalinser ekempelvis. Det kan dog være, at retten skal simre enten længere eller kortere tid. Afhængigt af hvilken linse du bruger.
Hvor længe kan vegetarisk shepherd’s pie holde sig?
Den kan sagtens holde sig i 3 dages tid på køl. Du kan enten varme den op i ovnen eller spise den kold. Den smager faktisk også fremragende kold, så derfor er den også egnet til at have med på arbejde eller i skole dagen efter. Man kan sikkert også opvarme en portion på panden og blande det hele rundt, men der har jeg ikke testet.
Kan man lave den dagen forinden?
Ja, det kan man sagtens. Du kan lave det hele klar dagen inden og så kan du vente med at putte den i ovnen. Derfor er den ret genial, hvis du skal tage en ret med hjem til nogen eksempelvis. En oplagt barselsgave nu jeg tænker over det.
Tip: Spis bunden med spaghetti
Linsesovnen er smækfuld af smag og hvis du forelsker dig i den, så kan du også sagtens bare lave den og så spise den oven på en omgang pasta. Gerne med et gavmildt drys parmesan. Det tror jeg kunne være vildt lækkert.
Kan man bruge andre grøntsager?
Ja, du kan sagtens smide andre grøntsager i sovsen, såsom squash og perberfrugt. Det samme kan du gøre med låget. Eksempelvis jordskokker, knoldselleri, græskar eller søde kartofler.
Få opskriften på vegetarisk shepherds pie her:
Reklamelinks er markeret med*
Vegetarisk shepherd’s pie
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Bunden
- 1 løg (stort)
- 3 fed hvidløg
- 2 gulerødder (mellemstore)
- 200 g brune champignon
- 1 porre
- 2 spsk timian (frisk eller tørret)
- 3 blade tørret lauerbær
- 2 dl ærter (frosne el. optøede)
- 1 dåse tomatpure (140 g)
- 3 dl vand
- 1 dl rødvin
- 2 dl grønne linser (ikke kogte)
- 1 grøntsagsbouillon
- salt og peber
- Olivenolie til at stege i
Kartoffelmosen
- 1200 g kartofler
- 25 g smør
- 1 dl creme fraiche
- 80 g revet cheddar (+ ekstra til at drysse oven på )
- 1 tsk flagesalt
- 1 tsk kværnet peber
Tilberedelse
- Skræl først kartoflerne, skær dem i halve eller mindre og put dem i en gryde med vand. Kog dem til de er møre.1200 g kartofler
- Hak løg og hvidløg. Varm noget olivenolie i en stor gryde og hæld løg og hvidløg i ved middel varme.1 løg,3 fed hvidløg,Olivenolie til at stege i
- Imens skrælles gulerødderne og skæres i små tern. Hæld dem i gryden og rør rundt.2 gulerødder
- Rens champignoner, hak dem fint og hæld dem i gryden. Halver porren på langs og skær i tynde strimler, og put også dem i gryden. Tilsæt timian og laurbærblade og steg i 3-5 minutter når alt er i.200 g brune champignon,1 porre,2 spsk timian,3 blade tørret lauerbær
- Tilsæt nu ærter og tomatpure og rør rundt. Lad det stege i et par minutter.2 dl ærter,1 dåse tomatpure
- Skyld linserne i en finmasket si og tilsæt nu linser, grønsagsbouillon, vand og rødvin og lad det simre i 15 minutters tid. Smag til med salt og peber.3 dl vand,1 dl rødvin,2 dl grønne linser,1 grøntsagsbouillon,salt og peber
- Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft).
- Nu til kartoffelmosen. Hæld vandet fra kartoflerne. Du ved de er klar, når du kan stikke en gaffel igennem uden den sidder fast.
- Bland smør, creme fraiche og ost ved og mos med dit foretrukne redskab. Smag til med salt og peber.25 g smør,1 dl creme fraiche,80 g revet cheddar,1 tsk flagesalt,1 tsk kværnet peber
- Find nu et fad frem og hæld først linsesovsen i. Fordel derefter kartoffelmosen oven på og drys til sidst med ekstra revet cheddar.
- Bag den i ovnen i ca. 15 minutter.