Vegetarisk brun sovs

Vegetarisk eller ej, så er det her den bedste brune sovs, jeg har smagt. Det er nemmere end man tror at få en masse smag og umami i en sovs, selvom der ikke er kødfond i. Den er også nem at lave vegansk.

Opskrift på vegetarisk brun sovs

Selvom du spiser vegetarisk, behøver du ikke undvære brun sovs juleaften (eller en hver anden dag, hvor du har lyst til noget ‘mormormad’). Sovsen er blandt andet kogt ind på grøntsager, tomatpure, balsamicoeddike, laurbærblade, soya og fløde. Smagen er pakket med umami og jeg har ærligt lyst til at spise den som suppe, når jeg laver den.

Spis den eksempelvis til et stykke vegetarisk shepherd’s pie og hjemmelavet rødkål ala Meyers.

vegetarisk brun sovs

Reklamelinks er markeret med*

vegetarisk brun sovs
5 fra 2 stemmer

Vegetarisk brun sovs

Vegetarisk eller ej. Det her er den bedste brune sovs, jeg har smagt! Lige som en brun sovs skal smage. Opskriften giver til 6 dl, så overvej om du måske skulle lave dobbeltportion.
Antal: 6 dl

(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time

Ingredienser 

  • 20 g smør
  • 2 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 mellemstor gulerod
  • 1 porre
  • 100 g brune champignon
  • 2 tsk tørret timian
  • 1 spsk tomatpure
  • 3 tørrede laurbærblade
  • 2 dl rødvin
  • 1 terning grøntsagsbouillon
  • 2 dl vand
  • 3 dl piskefløde (evt. en vegansk version )
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 spsk ribsgele (hindbærmarmelade kan også bruges)
  • 1 spsk soya
  • 1 spsk balsamicoeddike
  • sovsekulør
  • Salt og kværnet peber
  • evt. maizenamel (hvis du vil have en tykkere konsistens)

Tilberedelse

  • Opvarm smørret i en mellemstor gryde. Hak imens løg og hvidløg groft og steg det i et par minutter.
    20 g smør,2 løg,1 fed hvidløg
  • Rens og hak imens de resterende grøntsager og tilsæt dem løbende til gryden. De skal bare hakkes groft, da de bliver si'et fra senere. Rør rundt i gryden løbende.
    1 mellemstor gulerod,1 porre,100 g brune champignon
  • Tilsæt så timan, lauerbærblade og tomatpure og lad det stege i et par minutter.
    2 tsk tørret timian,1 spsk tomatpure,3 tørrede laurbærblade
  • Tilsæt de resterende ingredienser undtaget madkulør og evt. maizenamel
    2 dl rødvin,1 terning grøntsagsbouillon,2 dl vand,3 dl piskefløde,2 tsk dijonsennep,1 spsk ribsgele,1 spsk soya,1 spsk balsamicoeddike
  • Lad sovsen simre i 30 minutter.
  • Si sovsen og hæld den tilbage i gryden. Du kan gemme grøntsagerne og spise dem som tilbehør eller du kan blande dem sammen med en omgang kogt pasta og så har du en lækker pastaret.
  • Hæld evt. lidt maizenamel i blandet med vand i sovsen, hvis du synes konsistensen er for tynd og lad den simre lidt længere tid.
  • Smag til med salt, godt med kværnet peber og sovsekulør.
    sovsekulør,Salt og kværnet peber
Kunne du lide opskriften?

(Klik på stjernerne for at bedømme)

5 fra 2 stemmer
Pin Del Udskriv
Har du lavet opskriften?Jeg vil elske at se, hvad du har kreeret! Tak mig gerne på @beetrootbakery, så jeg kan følge med eller brug hashtagget #beetrootbakery

Tips og tricks til vegetarisk brun sovs

Hemmeligheden bag en god vegetarisk brun sovs er at komme en masse smag og krydderier i og lade dem simre længe, så den virkelig trækker smag til sig.

Denne er lavet på blandet andet gulerod, porre og champignon, men du kan også bruge andre grøntsager. Pastinak, persillerod eller knoldselleri kunne eksempelvis også være godt. Da du si’er grøntsagerne fra bagefter er mængden af dem ikke så afgørende.

Kan man lave vegetarisk brun sovs dagen før?

Ja, det kan man sagtens. Du kan lave den op til to dage før, bare du opbevarer den på køl. Hæld lidt væske ved, når du varmer den op igen.

Kan man fryse vegetarisk brun sovs?

Ja, det kan du sagtens.

vegetarisk brun sovs opskrift

Grøn mormormad

Lige så meget som jeg elsker en grøn salat og regnbuefarvede toppings, så elsker jeg også klassisk mormormad. Gerne i en grønnere og selvfølgelig vegetarisk udgave. Her er nogle flere opskrifter i samme genre:

Flødekartofler med mornaysauce
Lækre cremede flødekartofler med mornaysauce og porrer. Et 80'er hit, som man bare aldrig bliver træt af. Spis dem som tilbehør til eksempelvis linsedeller eller en god plantebøf.
Gå til opskrift
flødekartofler med mornaysauce
vegetarisk millionbøf med grønne linser – millionlinser
Grøn og moderne mormormad, når det er bedst. Vegetarisk millionbøf er lavet med blandt andet grønne linser og karamelliserede løg og er serveret med en luksus kartoffelmos. Det er en simreret, hvor du kan lave andre ting i mens.
Gå til opskrift
vegetarisk millionbøf med linser
Vegetarisk shepherd’s pie
Vegetarisk simremad med en bund af grønne linser og grøntsager og et låg af cremet kartoffelmos med cheddar. Det bliver næsten ikke bedre end det her.
Gå til opskrift
vegetarisk aftensmad shepherd's pie
Del med nogen du holder af
Katharina Kjeldgaard
Katharina Kjeldgaard

Hej, jeg hedder Katharina og det her er min vegetariske madblog, hvor jeg deler alle mine bedste opskrifter på vegetarisk hverdagsmad og diverse lækkerier.

Jeg håber, du bliver inspireret af mine opskrifter til at lave sund hverdagsmad uden lange ingredienslister. Mad der smager godt og som alle ved bordet har lyst til at spise. Jeg er især glad for at lave mad med grøntsager og masser af bælgfrugter.

Om du er garvet eller ny i køkkenet, så håber jeg, at du kan finde nogle nye favoritter her på siden.

Til dagligt deler jeg opskrifter her på siden og på min IG. Derudover samarbejder jeg med diverse virksomheder og hjælper dem med at producere opskrifter og sprede budskabet om grønne produkter.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments