Vegetarisk eller ej, så er det her den bedste brune sovs, jeg har smagt. Det er nemmere end man tror at få en masse smag og umami i en sovs, selvom der ikke er kødfond i. Den er også nem at lave vegansk.
Opskrift på vegetarisk brun sovs
Selvom du spiser vegetarisk, behøver du ikke undvære brun sovs juleaften (eller en hver anden dag, hvor du har lyst til noget ‘mormormad’). Sovsen er blandt andet kogt ind på grøntsager, tomatpure, balsamicoeddike, laurbærblade, soya og fløde. Smagen er pakket med umami og jeg har ærligt lyst til at spise den som suppe, når jeg laver den.
Spis den eksempelvis til et stykke vegetarisk shepherd’s pie og hjemmelavet rødkål ala Meyers.
Reklamelinks er markeret med*
Vegetarisk brun sovs
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 20 g smør
- 2 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 mellemstor gulerod
- 1 porre
- 100 g brune champignon
- 2 tsk tørret timian
- 1 spsk tomatpure
- 3 tørrede laurbærblade
- 2 dl rødvin
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 2 dl vand
- 3 dl piskefløde (evt. en vegansk version )
- 2 tsk dijonsennep
- 1 spsk ribsgele (hindbærmarmelade kan også bruges)
- 1 spsk soya
- 1 spsk balsamicoeddike
- sovsekulør
- Salt og kværnet peber
- evt. maizenamel (hvis du vil have en tykkere konsistens)
Tilberedelse
- Opvarm smørret i en mellemstor gryde. Hak imens løg og hvidløg groft og steg det i et par minutter.20 g smør,2 løg,1 fed hvidløg
- Rens og hak imens de resterende grøntsager og tilsæt dem løbende til gryden. De skal bare hakkes groft, da de bliver si'et fra senere. Rør rundt i gryden løbende.1 mellemstor gulerod,1 porre,100 g brune champignon
- Tilsæt så timan, lauerbærblade og tomatpure og lad det stege i et par minutter.2 tsk tørret timian,1 spsk tomatpure,3 tørrede laurbærblade
- Tilsæt de resterende ingredienser undtaget madkulør og evt. maizenamel2 dl rødvin,1 terning grøntsagsbouillon,2 dl vand,3 dl piskefløde,2 tsk dijonsennep,1 spsk ribsgele,1 spsk soya,1 spsk balsamicoeddike
- Lad sovsen simre i 30 minutter.
- Si sovsen og hæld den tilbage i gryden. Du kan gemme grøntsagerne og spise dem som tilbehør eller du kan blande dem sammen med en omgang kogt pasta og så har du en lækker pastaret.
- Hæld evt. lidt maizenamel i blandet med vand i sovsen, hvis du synes konsistensen er for tynd og lad den simre lidt længere tid.
- Smag til med salt, godt med kværnet peber og sovsekulør.sovsekulør,Salt og kværnet peber
Tips og tricks til vegetarisk brun sovs
Hemmeligheden bag en god vegetarisk brun sovs er at komme en masse smag og krydderier i og lade dem simre længe, så den virkelig trækker smag til sig.
Denne er lavet på blandet andet gulerod, porre og champignon, men du kan også bruge andre grøntsager. Pastinak, persillerod eller knoldselleri kunne eksempelvis også være godt. Da du si’er grøntsagerne fra bagefter er mængden af dem ikke så afgørende.
Kan man lave vegetarisk brun sovs dagen før?
Ja, det kan man sagtens. Du kan lave den op til to dage før, bare du opbevarer den på køl. Hæld lidt væske ved, når du varmer den op igen.
Kan man fryse vegetarisk brun sovs?
Ja, det kan du sagtens.
Grøn mormormad
Lige så meget som jeg elsker en grøn salat og regnbuefarvede toppings, så elsker jeg også klassisk mormormad. Gerne i en grønnere og selvfølgelig vegetarisk udgave. Her er nogle flere opskrifter i samme genre: