Svensk pølseret er en klassisk ret, som de fleste nok kender. Det er ikke den kønneste ret, det kan vi hurtigt blive enige om. Smagen fejler dog intet, og det er ikke uden grund, at det er en ægte hverdagsklassiker. Den originale version er lavet med pølser og kartofler, men min version her er med ekstra mange lækre grøntsager, og så har jeg byttet de ‘almindelige’ pølser ud med en vegetarisk version. Du kan dog bruge lige præcis de pølser, du har lyst til 🙂
Se her for flere mere lækker vegetar aftensmad >>
Opskrift på svensk pølseret med grøntsager
Faktisk tror jeg aldrig, at jeg har prøvet at lave svensk pølseret uden at snige ekstra grøntsager i. Det virker bare så oplagt. I denne skønne opskrift på svensk pølseret finder du både kartofler, knoldselleri, gulerødder og champignon.
Ellers kunne det også være lækkert med: peberfrugt, selleri, persillerødder, porrer, broccoli, blomkål, søde kartofler. Og sikkert mange andre grøntsager også! Måske du har nogle kogte grøntsager til overs fra en anden ret. Så er det bare i med dem.
Reklamelinks er markeret med*
Svensk pølseret med grøntsager
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 500 g kartofler
- 1 knoldselleri (ca. 570 g med skræld)
- 300 g gulerødder
- 2 spsk olivenolie
- 2 løg (mellemstore)
- 200 g brune champignon (hvide kan også fint bruges)
- 3 tsk paprika
- 1 tsk salt
- 1 tsk friskkværnet peber
- ½ tsk sukker
- 300 g vegetarisk pølse (Jeg bruger nogle fra frost, som ikke skal tø op først )
- 140 g tomatpure
- 250 ml madlavningsfløde
- 2 dl vand (eller mælk)
- evt. persille eller purløg til at drysse over
Tilberedelse
- Sæt vand til at koge i en stor gryde.
- Skræl kartofler og gulerødder og skær i mundrette tern.
- Skær den yderste skræl af knoldselleriet med en skarp kniv. Vask så det der er tilbage, før du skærer det i mundrette tern.
- Kog det hele i gryden i 10 minutter og hæld så vandet fra.
- Nu til pølserne, som først skal steges på en pande (eller i den wok, du skal bruge lige om lidt), så de får noget stegeskorpe. Steg dem i ca. 10 minutter og skær dem i mundrette stykker. Hvis du bruger 'almindelige' pølser, skal du springe dette punkt over.
- Sæt pølserne til siden og varm imens olivenolie i en wok. Tilsæt hakket løg og champignon skåret i skiver. Steg til det hele begynder at blive blødt. Tilsæt så paprika, salt, peber og sukker og rør rundt.
- Kom pølserne i og derefter madlavningsfløde og vand.
- Tilsæt nu de kogte grøntsager og rør rundt. Smag til med mere paprika og salt og peber.
- Drys evt med persille eller purløg.
Noter
Vegetarisk svensk pølseret
Nu er jeg jo ikke vegetar, men derfor kan jeg stadig godt lide at spise de vegetariske alternativer. Jeg synes der findes så mange lækre vegetariske pølser, og det er jo bare med at få prøvet dem af, og finde ud af, hvilke man synes er gode.
Her har jeg brugt nogle fra Naturli, og det smarte ved dem (og mange andre vegetariske pølser) er, at de tilberedes direkte fra frost. Du kan altså have dem liggende i fryseren og så tage dem op, når de skal bruges. Flere vegetariske pølser kan koges, men jeg synes klart de bliver bedst, hvis man steger dem, så de får en stegeskorpe.
Retten kan også sagtens laves med ‘almindelige’ pølser, så det bestemmer du helt selv.
Se også her for mange flere opskrifter for grønne gryderetter uden kød.
Tilbehør til svensk pølseret
Egentligt så behøver denne ret ikke tilbehør. Den har lidt af det hele Pølser, en masse grøntsager og en cremet sovs. Dog synes jeg altid det er lækkert med en god salat til og nogle mere ‘friske’ grøntsager til, så her har du nogle forkellige salater, som også vil pynte på bordet:
- Salat med spidskål og aspargesbroccoli
- Salat med edamamebønner, mozzarella og pinjekerer
- Rødbedesalat med feta og sesam
- Græsk salat med feta
- Blomkålstabouleh