Semlor er det svenske bud på fastelavnsboller, og de smager fantastisk. Traditionelt bliver de lavet med en mandelmasse i bunden og toppet med flødeskum. Min version er dog lidt anderledes. Jeg har byttet mandelmassen ud med lemon curd, og så har jeg vendt flødeskummet med vaniljesukker. De har den perfekte balance mellem sødt og syrligt, hvis du spørger mig.
Nemme semlor med lemon curd
Min opskrift på semlor med lemon curd er nem at gå tid. Lad dig ikke skræmme af den lange opskrift. Man har gang i tre forskellige elementer, men meget af det kan laves mens bolledejen hæver, så de er slet ikke så komplicerede.
Hvordan laver man semlor med lemon curd?
Semlor med lemon curd består af tre komponenter. Bløde boller med kardemomme, en lemon curd og en vaniljeprikket flødeskum.
De er faktisk ok simple at lave. Først laver du dejen til bollerne. Imens den hæver, kan du gå igang med at lave lemon curd. Hvis du ikke har prøvet at lave det før, så frygt ej. Det er ret simpelt og hvis din curd skulle skille en smule, så kan du godt rede den, ved at si den gennem en finmasket si.
Den sidste komponent er flødeskum, som er rørt op med flormelis og vaniljesukker. Perfekt til den syrlige lemon curd.
Når bollerne er bagt og har kølet af, så smører man dem med lemon curd og derefter sprøjter man dem med flødeskum. Det ser ekstra flot ud, hvis man bruger en sprøjtepose med stjernetyl, men man kan sagtens også bare bruge en spsk.
Reklamelinks er markeret med*
Semlor med lemon curd
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
Til bolledejen
- 100 g smør
- 2 dl sødmælk + lidt til pensling
- 25 g gær
- 2 æg
- 2 tsk stødt kardemomme
- ¼ tsk salt
- 60 g sukker
- 500 g hvedemel
Lemon curd
- 4 citroner
- 180 g sukker
- 80 g smør
- 4 æg
Vaniljeflødeskum
- 6 dl piskefløde
- 2 spsk flormelis
- 1 tsk vaniljesukker
Flormelis
- Flormelis til at drysse oven på
Tilberedelse
Bollerne del 1
- Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen og kom mælken i.
- Hæld smør og mælk i en skål og opløs gæren heri.
- Kom æg i og rør rundt. Tilsæt derefter kardemomme, salt, sukker og hvedemel.
- Ælt dejen til den er glat og skinnende. Gerne på en røremaskine i ca. 10 minutter.
- Lad dejen hæve tildækket i en time ved stuetemperatur.
Lemon curd
- Imens kan du gå i gang at lave lemon curd, så den kan nå at køle af.
- Riv citronerne og læg den revne skal til side. Halver nu citronerne og pres saften ned i en gryde.
- Tilsæt æg og sukker, og pisk ved middelvarme. Det er vigtigt, at det ikke begynder at koge.
- Efter et par minutter tilsættes smør i tynde skiver, samt citronskal. Bliv ved med at piske, til det begynder at tykne. Igen: Pas på, det ikke bliver for varmt, da din curd så kan blive grynet.
- Tag gryden af varmen, når din curd har fået en tyk og cremet konsistens.
- Hvis den alligevel har fået nogle klumper, så kan du si den gennem en finmasket si og så bliver den glat.
Flødeskummet
- Pisk fløden til du får flødeskum. Pas på du ikke pisker det alt for længe, men samtidigt skal den være fast nok til at stå.
- Si flormelis og vaniljesukker i og vend det forsigtigt rundt i.
Bollerne del 2
- Nu skal bollerne bages. Del dejen i to, og rul hver del ud til 6 boller, så du i alt får 12 stk. Placér bollerne på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Pensl bollerne med mælk og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 grader i 15-20 minutter.
- Lad bollerne køle af.
- Skær dem over i halve og fordel først lemon curd med en ske og derefter flødeskummet. Du kan bruge en stjernetyl, men det er ikke nødvendigt.
- Slut af med et godt drys flormelis.
Nemme semlor der er skåret over
Traditionelt skærer man en trekant i toppen på sin semla og udhuler den. Så blander man fyldet med mandelmassen og fylder det derefter tilbage ned i bollen. Det ser også super fint ud, men det er også mere besværligt, og ikke noget man behøver, når man laver semlor med lemon curd.
I min version skærer jeg dem bare over og så smører jeg bollen med lemon curd og topper med flødeskum og tilsidst topbollen, som skal have et godt drys med flormelis.
Tjek også min opskrift på sundere fastelavnsboller.