Lige nu er hyldeblomsterne ved at springe ud, så det er nu du skal igang, hvis du kunne tænke dig noget lækkert hjemmelavet hyldeblomstsaft med citron. Jeg må indrømme, at jeg faktisk ikke er særligt meget til købeversionen. Jeg synes nemlig, det ofte bliver meget, meget sødt. Denne hjemmelavede hyldeblomstsaft med citron er dog noget helt andet. Hvis du er skeptisk, så giv den lige en chance. Jeg lover den er god! 🙂
Nem hjemmelavet hyldeblomstsaft
Hvis du synes, det lyder som et stort projekt at lave sin egen saftevand, så må jeg skuffe dig (eller det modsatte vel?). Det er nemlig super nemt. Du blander simpelthen bare hyldeblomsterne i en gryde med vand, rørsukker, citronsyre og citron (du finder den helt præcise fremgangsmåde nederst i indlægget) og så venter du i fire dage. Så har hele herligheden fået lov til at trække og alt den dejlige smag fra citronerne og hyldeblomsterne har blandet sig med sukkervandet. Lyder det ikke bare nemt?
Når man sier saften fra, så vil der være en masse hyldeblomster tilbage. Dem kan du nemt lave om til en marmelade, som er perfekt til ostebordet eller til topping på eksempelvis pandekager eller vafler.
Andre måder du kan bruge din hyldeblomstsaft
Jeg er stor fan af at blande saftevand med danskvand, isterninger og en skive citron. Det er simpelthen så lækkert og luksusagtigt. Du kan selvfølgelig også bruge saften i drinks eller et glas hvidvin.
Har du har svært ved at få drukket det hele, så kan du fryse det ned i isterninger, så du altid kan lave lækker kold saftevand. Du kan også blande dem med lidt vand og lave ispinde. Evt med nogle skiver jordbær i.
Giv en flaske hyldeblomstsaft i værtindegave
Opskriften giver ca 12 dl koncentreret saft (altså saft, som du blander op med vand 1:4), så der kommer ret meget saft ud af sådan en her omgang. Det er derfor en oplagt værtindegave eller takkegave at have med under armen, når du skal se venner eller familie. Du kan evt. sætte et lille mærkat på og skrive en sød besked. Er du på udkig efter mere inspiration til madgaver, så tjek også disse:
Mandler med mørk chokolade og flagesalt
Reklamelinks er markeret med*
Hjemmelavet hyldeblomstsaft med citron
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 30 stk hyldeblomstskærme
- 2 økologiske citroner (3 hvis de er små)
- 2 spsk citronsyre (godkendt til madlavning)
- 600 g rørsukker
- 1 l vand
Tilberedelse
- Skyld alle hyldeblomstskærmene grundigt.
- Gør det samme med citronerne og skær dem i skiver a ca 1/2 cm.
- Hæld sukker og citronsyren op i en stor gryde og hæld kogende vand over. Rør til sukkeret er opløst og læg så hyldeblomster og citronskiver ned i gryden.
- Læg et låg eller en tallerken over gryden og lad den stå i fire dage i køleskabet og trække.
- På fjerde dagen er saften færdig, og du kan nu si den i en finmasket si eller i et klæde.
- Hæld saften på rengjorte og skoldede flasker.
- Saften kan holde sig i ca 3 uger på køl, men duft til den. Hvis du ønsker længere holdbarhed, så kan du skylde flaskerne med atamon først. Ellers kan du også fryse saften ned.