Her kommer en opskrift på hasselback knoldselleri. Eller hasselbak, som jeg selv troede det hed. Det er da også meget lettere at stave til, hasselbak. Nå, men hvis du ikke kender hasselback knoldselleri, så kan det være, at du kender hasselback kartofler. Princippet her er i hvert fald præcis det samme. I stedet for kartofler, så tager man bare et knoldselleri, halverer det, og laver en masse snitter i det.
Det fungerer fantastisk som tilbehør og kan især anbefales til en god bøf. Eller omvendt kan man bruge det som hovedelementet i en vegetarret.
Er du vild med alt hasselback, så tjek også mine opskrifter på: Hasselback kartofler med hvidløg og rosmarin og hasselback butternut squash.
Hasselback eller hasselbak knoldselleri – så nemt er det
Måske du synes det ser kompliceret ud med alle de fine snit i knoldselleriet, men der findes faktisk flere smarte tricks til, hvordan du nemt laver dem. Eller de minder om hinanden, men man bruger forskellige redskaber.
- Du kan eksempelvis ligge to grydeskeer på hver sin side af det halverede stykke knoldselleri og så skærer du bare igennem indtil du rammer skeen, som forhindrer dig i at skære helt igennem.
- Alternativt kan du bruge spisepinde (de er dog nok bedre egnede til når du laver hasselback kartofler).
- Eller du kan bruge to skærebrætter som stopsklods.
Jeg synes personligt det er lækrest, hvis der kommer så mange snit som muligt. Så det er noget med at koncentrere sig, når man laver dem. Når de kommer i ovnen drysser man med smeltet smør, hakket hvidløg, timian og salt og peber og så smelter det ned i rillerne, så knoldselleriet bliver blødt og saftigt inden i og sprødt udenpå.
Sådan kan du også lave hasselback knoldselleri
Hvis du ikke er til timian, så kan også bruge andre krydderurter. Både rosmarin og basilikum kan anbefales. Ofte bruger man en blanding af smør og olivenolie, men man kan også sagtens vælge kun at bruge enten smør eller olie. Her bruger jeg all butter. Tricket er at få det gnubbet godt ned mellem rillerne sammen med salt, peber og hakket hvidløg, så det rigtig giver smag.
Reklamelinks er markeret med*
Hasselback knoldselleri
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 knoldselleri
- 25 g smør
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk friskkværnet peber
- 1 tsk flagesalt
- 2 tsk tørret timian
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 200 grader (varmluft). Halver knoldselleriet og skær skrællen af med en skarp kniv og vask det grundigt.
- Smelt smør i en lille gryde. Hak hvidløg fint og bland med smøret, peber, salt og timian i en skål.
- Nu skal der laves en masse snit. Et trick er at placere to træskeer på hver side af knoldsellerien og så skære. På den måde skærer du ikke igennem. Lav så mange snit som muligt.
- Fordel smørblandingen over og gnub det gerne ned i mellem snittene.
- Bag i ca. 50 minutter
Brug hasselback knoldselleri som tilbehør
Knoldselleri har en mild, fyldig og sød smag. Du kan som sagt spise hasselback knoldselleri som tilbehør til alt muligt. Først og fremmest er en god bøf oplagt. Med en lækker sovs til. Eller måske en flæskesteg eller nogle kyllingelår med sesam.
Men af vegetariske forslag, så kan jeg blandt andet anbefale: Vegetariske deller med majs, vegetariske edamamedeller med miso og rødbedesalat med feta og sesam.
Sådan kan du også bruge knoldselleri
For at være ærlig, så er det alt for sjældent jeg bruger knoldselleri, når jeg laver mad. Det er virkelig en skam for det er en rigtig lækker og alsidig grøntsag. Køn er den ikke, det kan vi godt blive enige om, men lad dig ikke snyde af udseendet, den smager virkelig godt.
Som skrevet, så er det en grøntsag, man kan tilberede på rigtig mange måder. Man kan eksempelvis saltbage et knoldselleri, man kan lave mod (50% kartofler, 50% knoldselleri kan anbefales), man kan lave
Som skrevet, så er det en grøntsag, man kan tilberede på rigtig mange måder. Man kan eksempelvis saltbage et knoldselleri, man kan lave mod (50% kartofler, 50% knoldselleri kan anbefales), man kan lave suppe, man kan lave fritter i ovnen, stege det på panden i noget olie eller man kan skære det i helt tynde skiver og putte det på en pizza. sprøde rösti af knoldselleri, suppe, man kan lave fritter i ovnen, stege det på panden i noget olie eller man kan skære det i helt tynde skiver og putte det på en pizza.