Hasselback kartofler er noget af en klassiker, og det er der en god grund til. Fløjsbløde i midten og sprøde i toppen. Den ultimative luksusversion af den (i nogle øjnes) kedelige kartoffel. Fint snittet på toppen og drysset med en lækker smør eller oliedressing.
Hasselback kartofler kan spises til aftensmad, som tilbehør til alt muligt. Eksempelvis en god bøf, kylling eller en vegetardelle af en art.
På det øverste billede her har jeg krydret dem med frisk rosmarin og på billeder under har jeg brugt tørret timian. Begge dele smager fantastisk.
Hasselback kartofler med fine snit
Her har jeg lavet en version med smør, hvidløg, salt, peber og rosmarin. Andre bruger en blanding af smør og olie og nogle tilsætter ikke rosmarin. Det er jo en smagssag, men jeg synes de her er de bedste 🙂 Og jo flere små snit man kan lave, desto bedre efter min mening.
Der findes forskellige fif til, hvordan man laver snittene i toppen uden at skære gennem hele kartoflen. For det kan altså være lidt svært! Som jeg også skriver nede i selve opskriften, så brugte jeg tricket med spisepinde, hvor man placerer en spisepind på hver side af den kartoffel, som man gerne vil snitte i. Så skærer man bare og så forhindrer spisepindende en i at skære hele vejen igennem. Et andet tip er at sætte kartoflen ud fra et skærebræt og så fungerer det ligesom spisepindene. Hvis det ikke giver mening for dig, så kan du evt. prøve at søge på Youtube 🙂
Andre hasselback grønsager
Det er ikke kun kartofler, som kan laves i en hasselback version. Det kan rigtig, rigtig mange grønsager. Jeg spurgte om inspiration på min Instagram, og som altid fik jeg en masse gode ideer retur. Her kommer nogle forslag til andre grønsager, som kan tilberedes som kartoflerne her. Fyld endelig gerne på min liste 🙂
- Rødbeder
- Butternut squash
- Gulerødder
- Søde kartofler
- Pastinakker
- Persillerødder
- Jordskokker
Opskrift på hasselback kartofler med hvidløg og rosmarin
Reklamelinks er markeret med*
Hasselback kartofler – med hvidløg og rosmarin
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 800 g kartofler
- 25 g smør
- 1 dl olivenolie
- 3 fed hvidløg
- 1 tsk flagesalt
- ½ tsk peber
- 2 spsk finthakket rosmarin (du kan også bruge 1 spsk tørret rosmarin eller 1 spsk tørret timian)
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
- Smelt smør på en pande. Imens blandes olivenolie, hakket hvidløg, salt, peber og finthakket rosmarin i en skål. Hæld det smelltede smør i og stil det til siden.
- Skrub kartoflerne rene. Skær en lille del af bunden af, så de kan stå uden at rulle rundt.
- Nu skal der skæres riller i kartoflerne og det kan godt være lidt tricky. Jeg brugte spisepinde tricket, hvor man placerer en spisepind på hver side af kartoflen. På den måde undgår man at skære hele vejen igennem kartoflen. Jeg synes det er lækkert med en masse små riller.
- Fordel kartoflerne i en ovnfast fad og hæld smørblandingen ud over. Jeg synes det er nemmest, hvis man tager en kartoffel i den ene hånd, klemmer lidt på den og så bruger en tsk til at hælde oliven ned i de rillerne. Der er rigeligt med smørblandingen til alle kartoflerne.
- Bag i ca 45 minutter.
Tilbehør til hasselback kartofler
Hasselback kartofler er en slags luksus version af kartoflen. Det bliver næsten ikke bedre og derfor kan hasselback kartofler bruges som tilbehør til alt muligt. De er rigtig gode til gæstemad og kan eksempelvis serveres til en god bøf eller kylling.
Hvis du vil holde det vegetarisk, så har jeg også nogle gode bud på vegetariske deller her:
- Vegetariske majsfrikadeller
- Blomkålsfrikadeller
- Edamamedeller med miso
- Frikadeller med røde linser og peanuts
Hasselbak kartofler opskrift
Troede du også, det hed hasselbak? Så vil jeg bare lige sige, at du ikke er alene. Sådan har jeg stavet det længe, men så blev jeg klogere. Det hedder åbenbart hasselback, haha.