De her panerede pastinakker bliver også kaldt veganske fiskefileter, fredsfisk og krigsfisk. Lige meget hvad man vælger at kalde dem, så er de ret så geniale og kan spises af alle. Om du er vegetar, veganer eller kødspiser. De er billige at lave, smager fantastisk, og kan eksempelvis spises på rugbrød med remoulade eller til kartofler og persillesovs.
Lækre pastinakfileter klar på 30 minutter!
Veganske fiskefileter af panerede pastinakker
Fredsfisk består af tynde skiver pastinak, som man først bager i ovnen i 15 minutter. Derefter vender man dem i en melblanding, så i panko rasp, og derefter steger man dem på en pande i rigeligt med olie. De ligner fiskefileter ret godt, og har også den samme lækre sprødhed udenpå. Smagen er selvfølgelig en anden 🙂
Har man ikke pastinakker, så kan man også bruge persillerødder, som både minder om pastinak i udseende og smag.
Har du nogle pastinakker tilovers, så kan denne suppe med pastinak, karry og æble anbefales.
Sådan laver du krigsfisk af panerede pastinakker
Her kommer en guide med billeder, hvor du kan se, hvordan man laver fredsfisk. Først skærer man pastinakkerne i skiver af ca. 1/2 cm. Det er klart skiverne fra midten af pastinakken, som får den flotteste form. Gå derfor gerne efter store pastinakker, når du køber ind, hvis du har muligheden for det.
Når de er skåret i skiver, pensler man dem med olie og drysser med salt og peber. Så bager man dem i ovnen i 15 minutter. Imens kan man gøre klar til panerings delen. Jo længere du giver dem i ovnen, desto blødere bliver de i konsistensen. Jeg kan godt lide dem bløde, men stadig med en smule bid.
I skålen til ventre er en blanding af kikærtemel, havremælk og krydderier. Man kan også bruge hvedemel, men kikærtemelet er med til at give den flotte gule farve og så er det rigt på protein. Det kan fås i flere supermarkeder og i mange grønthandlere.
Når man har vendt dem i melblandingen, vender man dem i panko rasp. Du kan også bruge almindelig rasp, men jeg synes panko rasp er lækrest, da det har en mere grov konsistens.
Så er de klar til at komme over på en varm pande med rigeligt med olie. Steg dem ved middelvarme til de bliver sprøde på den ene side og vend dem derefter. Hvis du gør det sådan, så undgår du at vende dem alt for mange gange, hvilket kan resultere i, at raspen falder af.
Og tadaaaa. Sådan ser fredsfisk ud inden i.
Kan man spise kolde fredsfisk?
Ja, fredsfisk kan også spises kolde dagen efter, og du kan derfor sagtens have dem med i madpakke eksempelvis. Det er dog klart, at de smager bedst nylavede, da de så er sprøde og varme.
Hvorfor kalder man dem fredsfisk / krigsfisk?
Panerede pastinakker kendes også som krigsfisk eller fredsfisk. Navnet krigfisk stammer tilbage fra 2. verdenskrig, hvor det var svært at få fat i fiskefileter og derfor lavede man denne grøntsagsversion. Den var til at få fat på, og var meget billigere, samt de jo smager super godt.
I dag er de især populære i det plantebaserede køkken og især til påske og jul, bliver der lavet mange pastinakfileter. Ordet ‘fredfisk’ er kommet til senere og det er da også et dejligt ord 🙂
Tjek også mit indlæg med vegetariske påskeopskrifter.
Fredsfisk til påskefrokost og julefrokosten
Fredsfileter er oplagte at servere til påsken og til julebordet, hvis du gerne vil have flere plantebaserede elementer eller du spiser vegansk. Jeg vil vove at påstå, at de fleste vil elske en sprød paneret pastinak.
Server dem eksempelvis på noget lækkert rugbrød og med masser af remoulade til. Her har jeg brugt en ‘grov remoulade’ fra Urtekram og den kan virkelig anbefales. En skive citron til er næsten også et must 🙂
Jeg har også mange andre opskrifter på diverse pålæg, som jeg har samlet her.
Opskrift på veganske fiskefileter
Reklamelinks er markeret med*
Fredsfisk af panerede pastinakker
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- ½ kg pastinakker
- 2 dl kikærtemel
- 2 dl havremælk (eller anden mælk)
- 1 tsk røget paprika
- 1 tsk løgpulver
- 1 tsk karry
- 100 g panko rasp
- Salt og friskkværnet peber
- Rapsolie til at stege i
Tilberedelse
- Start med at forvarme ovnen på 200 grader varmluft.
- Skyld pastinakkerne grundigt, og skær dem ud i skiver ca. 1/2 cm. Læg dem på en bageplade og pensl dem med lidt olie og krydr med salt og peber.
- Bag i ca. 15 min. Imens kan du lave paneringen klar.
Paneringen
- Bland kikærtemel, krydderierne og mælk i en skål. Dejen bliver tyk i konsistensen.
- Kom rasp i en anden skål, så du er klar til at dyppe i først den ene og så den anden.
- Lad de færdige pastinakker køle en smule og varm imens godt med olie på en pande.
- Dyp så hver pastinak i melblandingen og derefter i raspen.
- Steg dem på panden og vend dem efter ca. 5 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprøde.
- Så er de klar til at spise 🙂 Server dem eksempelvis på rugbrød med noget salat, godt med remo og citronsaft.