Bløde, cremede og fulde af god smag. De her flødekartofler med mornaysauce og porrer er perfekte som tilbehør til diverse retter. Spis dem eksempelvis til nogle lækre linsedeller en en god plantebøf.
Nemme flødekartofler med mornaysauce og porrer
De fleste af os kender vidst flødekartofler, men har du nogensinde prøvet flødekartofler med mornaysauce? Det løfter retten til et nyt niveau og gør dem endnu mere cremede og lækre.
Du kan godt vælge at lave mornaysaucen selv, men jeg har brugt en færdiglavet sauce, som jeg har købt i supermarkedet. Det gør hele retten nemmere og smager ganske fint.
Server eksempelvis flødekartoflerne med vegetariske spidskålsfrikadeller, som jeg har gjort på billederne her. Du finder flere serveringsforslag længere nede i indlægget.
Find opskriften på flødekartofler med mornaysauce her:
Reklamelinks er markeret med*
Flødekartofler med mornaysauce
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 2 porrer*
- 3 skalotteløg
- 3 fed hvidløg
- ½ liter mornaysauce*
- 1 dl piskefløde*
- 1 tsk muskatnød pulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk kværnet peber
- 75 g revet gouda ost*
Tilberedelse
- Tænd ovnen på 185 grader.
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. De skal ca. være 3-4 mm tykke. Put dem i et ildfast fad. Det jeg har brugt her er 22 x 32 cm.1 kg kartofler
- Snit løgene og porrer i tynde skiver og bland med kartoffelskiverne.3 skalotteløg,2 porrer*
- Hak hvidløg fint og bland det i en skål med mornaysauce, piskefløde, muskatnødpulver, salt og peber. Rør rundt og hæld det over kartoflerne½ liter mornaysauce*,1 dl piskefløde*,1 tsk muskatnød pulver,1 tsk salt,1 tsk kværnet peber,3 fed hvidløg
- Drys med revet ost.75 g revet gouda ost*
- Bag dem i ca. 1 time eller til de er gyldne på toppen og du let kan stikke en gaffel gennem kartoflerne. Lad dem sætte sig lidt før servering.
Noter
Videoopskrift
Video: Sådan laver du flødekartofler med mornaysauce:
Oftest stillede spørgsmål til flødekartofler med mornaysauce:
Hvilke kartofler er bedst at bruge?
Når man laver flødekartofler foretrækker mange at bruge faste kartofler med en god struktur, der ikke smuldrer under tilberedningen. Så det er de stivelsesindholdige vinter og efterårskartofler der oftest er bedst. Små, nye kartofler er ikke så egnede til retten. De kan noget helt andet.
Hvilken mornaysauce skal der i?
Det bestemmer du helt selv. Her har jeg brugt en købeversion og så har jeg tilsat ekstra muskat for mere smag. Mener den var fra Karolines Køkken. Du kan også sagtens lave din egen mornaysauce og bruge den.
Mornaysauce er en klassisk fransk sauce baseret på bechamelsauce (hvid sauce) tilsat revet ost. Det er en grundlæggende hvid sauce lavet af smør, mel og mælk.
Kan man bruge skiveskårne kartofler fra frost?
Ja, det kan man sagtens. De er allerede er skrællede, skåret og forberedt til madlavning, så det gør retten endnu nemmere at lave. Dog vil jeg sige, at jeg foretrækker at lave flødekartofler med friske kartofler, men nogen gange, så skal det bare være nemt!
Det fungerer bedst, hvis de er optøede først. Hold også øje med ovnen, da de slet ikke skal have så lang tid, som rå kartofler skal.
Kan man fryse flødekartofler med mornaysauce?
Ja, du kan godt fryse flødekartofler, men du skal være opmærksom på, at det kan kan ændre lidt på saucekonsistensen og kartoflerne måske vil blive mere bløde i det.
For at opnå det bedste resultat, når du optøer dem, kan du i stedet lave dem ‘delvist’ før du fryser dem. Så du har blandet det hele sammen, men du fryser dem, før de kommer i ovnen.
Tilbehør til flødekartofler med mornaysovs
Det er oplagt at servere disse ovnbagte mornaykartofler med en vegetarisk delle af en art. Her har du nogle forskellige bud på dunser: