Den bedste opskrift på chili sin carne. En vegetarisk version af chili con carne, hvor jeg i stedet for oksekød har brugt en masse grøntsager og bønner. Det er lækker gryderet, der klarer sig selv, når først alt er kommet i gryden. Spis den med dine favorit toppings og lav gerne til flere dage i træk.
Den bedste vegetariske chili sin carne
Jeg har prøvet at lave retten i flere forskellige variationer, og selvom de alle har været lækre, så er jeg ret tilfreds med det her resultat. Sovsen består blandt andet af aubergine, squash, semidried tomater, gulerødder og to typer bønner. Den er smagt til med en masse krydderier og selvfølgelig et stykke mørk chokolade. Sidstnævnte er med til at runde retten af og give en mørk, flot farve.
Min version er ikke særlig stærk, og den kan derfor spises af alle. Hvis du ønsker mere ‘kick’ til retten, så tilsætter du blot mere chilli.
Som altid har jeg fokus på at dele opskrifter, som de fleste kan være med på. Selvom denne ret tager lidt længere tid end mange andre retter, så er meget af tiden bare ‘simretid’. Altså tid hvor retten står og passer sig selv. Når først du har blandet alle ingredienserne, så har du 30 minutter, hvor den bare hygger sig, og hvor du kan forberede toppings og dække bord. Eller hvad du ellers har lyst til.
Se også her for flere opskrifter på vegetarretter.
Toppings til chili sin carne
Der hører sig en masse lækkert tilbehør til chili sin carne, og du kan helt selv skræddersy din version, da der findes flere at vælge mellem. Her er nogle ting, som er lækre ’til og på’ din chili sin carne: Ris, brune ris, quinoa eller bare et stykke lækkert brød. Jeg spiser altid min chili sin carne med en klat creme fraiche på toppen. For ekstra grøntsager kan du toppe med majs, koriander og avocado.
Kan chili sin carne fryses?
Ja, du kan sagtens fryse en portion chili sin carne. Det er guld værd med aftensmad klar i fryseren, som blot skal varmes op i en gryde. Det smager også godt dagen (og flere dage) efter du har lavet det, så du kan også overveje at lave dobbeltportion, nu du alligevel er i gang 😉
Hvor længe kan chili sin carne holde sig?
Hvis du opbevarer din chili sin carne på køl i en lufttæt beholder kan den holde sig i ca. 3 dages tid. Den smager faktisk bedst på anden dagen, da den har fået lov til at stå og trække endnu længere. Hvis du gerne vil have chili sin carne med i madpakken kan den sagtens spises kold, men ellers kan jeg virkelig anbefalde de her termobeholdere*, som kan holde maden varm i op til otte timer.
Ingredienser i chili sin carne:
Chili sin carne kan laves på mange forskellige måder og med mange forskellige typer grøntsager og bønner. Hvis du mangler nogle af ingredienserne i min opskrift, så vær ikke bange for at være kreativ. Har du ikke sorte bønner, så kan du eksempelvis sagtens hælde en dåse kikærter i.
Bønner: Jeg bruger kidneybønner og sorte bønner i denne opskrift, da jeg synes det er lækkert med to forskellige slags bønner. Du kan også bruge andre typer bønner og de behøver selvfølgelig ikke være fra dåse. Bare de er kogte.
Grøntsager: Der er godt smæk på grøntsagerne i denne ret og de er alle enten finthakkede eller revet på et rivejern, så de er så godt som ‘skjulte’. Hvis du har lyst, så kan du selvfølgelig også skære dem til små tern, så der kommer mere tekstur i retten. Det kunne også være lækkert at tilsætte svampe, porre og peberfrugt, så hvis du alligevel har en halv peberfrugt liggende eksempelvis, så kan den sagtens komme i.
Mørk chokolade: Jeg putter altid et stykke mørk chokolade i, når jeg laver chili sin carne. Måske det lyder mærkeligt, men det runder retten så dejligt af, og giver noget dybde og smag. Jeg bruger gerne mindst 70% chokolade.
Reklamelinks er markeret med*
Den bedste chili sin carne
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk røget paprika
- ½ tsk kanel
- 1 tsk tørrede chiliflager (evt mere hvis den skal være stærk. Du kan også bruge frisk chili)
- 1 tsk salt
- ½ tsk kværnet peber
- 1 gulerod (stor)
- 1 squash (ca. 350 g)
- 1 aubergine (ca. 300 g)
- 40 g hakkede soltørrede tomater (i olie )
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 dl vand
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 20 g mørk chokolade
- 1 dåse sorte bønner
- 1 dåse kidneybønner
- Salt og peber
Forslag til toppings
- Tortillachips
- Lime
- Koriander
- Avacado
- Creme fraiche (evt en vegansk version)
- Revet ost (evt en vegansk version)
- majs
Tilberedelse
- Hak løg og hvidløg fint og stil det til siden.1 løg,4 fed hvidløg
- Find krydderierne frem og bland dem i en lille skål, så du kan hælde dem i gryden samtidigt. Varm olien i en stor gryde og tilsæt krydderierne. Rør rundt til duften spreder sig i køkkenet, men lad endelig ikke krydderierne brænde på.2 tsk spidskommen,1 tsk røget paprika,½ tsk kanel,1 tsk tørrede chiliflager,1 tsk salt,½ tsk kværnet peber,2 spsk olivenolie
- Tilsæt så de hakkede løg og hvidløg og evt en smule mere olie, hvis det føles nødvendigt. Skru også evt lidt ned for varmen, så det ikke brænder på.
- Nu til grøntsagerne. Skræl guleroden og riv gulerod, squash og aubergine på et rivejern. Du skal tilsætte løbende, som du river grøntsagerne. Husk at røre rundt undervejs. Hak de soltørrede tomater i små tern. Lad det det hele stege i 5 minutters tid, når alle grøntsagerne er i.1 gulerod,1 squash,1 aubergine,40 g hakkede soltørrede tomater
- Tilsæt så de hakkede tomater, vand, grøntsagsbouillon og chokolade. Dræn de sorte bønner og kidneybønner for vand og hæld dem i gryden. Lad retten stå og simre i 30 minutters tid. Smag til med salt og peber og server med godt med toppings.1 dåse hakkede tomater,2 dl vand,1 terning grøntsagsbouillon,20 g mørk chokolade,1 dåse sorte bønner,1 dåse kidneybønner
Vegetariske gryderetter
Jeg har mange gode opskrifter på vegetar gryderetter her på bloggen. Når nu du er havnet her på denne opskrift, så tænkte jeg, at du måske også vil synes om disse retter: