Dahl med belugalinser er en virkelig lækker vegetarisk ret, som er nærende og fuld af protein. Oftest laver man dahl med røde linser, men man kan sagtens skifte dem ud med belugalinser. De sorte linser har en mere fast konsistens og bid i sig, så hvis du er en af dem, der synes, at linser kan blive ‘melede’ i det, så er belugalinser din ven 🙂
Jeg prøver altid at få sneget grøntsager i mine opskrifter, så i denne dahl finder du frisk spinat. Du kan også tilføre eksempelvis gulerødder, blomkål eller kartofler.
Elsker du vegetarisk aftensmad? Så se tjek også mine mange andre opskrifter på vegetarretter og er du mere specifikt til gryderetter, så har jeg masser af vegetar simremad her.
Sort dahl med belugalinser
De smukke belugalinser er oprindeligt opkaldt efter belugakaviar. De har en flot sort farve, men de mister noget af den, når de bliver kogt, så der bliver de mere mørkebrune. De har et lavt indhold af lektiner, så derfor behøver man ikke sætte dem i blød. De skal blot koge i omkring 20 minutter, hvilket gør dem helt perfekte til en omgang dahl.
Ligesom med min klassiske dahl på røde linser, så er denne opskrift også lavet på kokosmælk og tomatpure. Det giver en cremet og tyk konsistens, og det synes jeg er mega lækkert! Man kan også bytte kokosmælken ud med hakkede tomater (eller bruge en blanding).
Opskrifter med linser
Som mit opskriftarkiv afslører, så er jeg glad for at lave opskrifter med linser. Her er en række opskrifter, som er gode til aftensmaden eller frokosten. De indeholder en blanding af røde linser, grønne linser og belugalinser, men du kan sagtens bytte linserne ud og bruge belugalinser i en opskrift, hvor der oprindeligt er brugt røde linser eller grønne linser. Så skal du bare være opmærksom på, at de nok skal have en længere kogetid og måske smages anderledes til.
- Butternut squash suppe med røde linser
- Tomatsuppe med røde linser
- Boller med belugalinser
- Linser i karry med blomkål
- Vegetarisk ret med søde kartofler og linser
- Vegetarisk linseret med grønne linser (en af min mest populære opskrifter)
- Frikadeller med røde linser og peanuts
- Pasta i tomatsovs med røde linser
Tilbehør til dahl med belugalinser
Til denne dahl har jeg lavet mit nemme pandebrød med hvidløg, sesam og nigellafrø. Og jeg lyver ikke, det er virkelig nemt. Selve dejen består af få ingredienser og skal ikke hæve og skal kun æltes kortvarigt.
Man former dejen til flade brød med hænderne, og så steger man det i olie og bagefter pensler man det med toppingen (det er også toppingen, som jeg har drysset oven på retten på disse billeder). Skal det være dobbeltnemt, så kan man også undlade toppingen, men den smager nu godt.
Du finder opskriften på mit pandebrød her.
Ellers synes jeg sort dahl med belugalinser også smager godt med:
- creme fraice
- friskt bredbladet persille
- peanuts
- saltede mandler
- ris
- surdejsbrød
Opskrift på dahl med belugalinser
Reklamelinks er markeret med*
Dahl med belugalinser
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 ½ tsk tørret ingefær
- 1 ½ tsk spidskommen
- 1 ½ tsk gurkemeje
- 3 dl tørrede belugalinser
- 3 dl vand
- 1 dåse kokosmælk
- 2 store dåser tomatpure (2 x 140 g)
- 1 terning grøntsagsbouillon
- 100 g frisk spinat
- Olie til at stege i
- Salt og peber
Tilbehør
- Pandebrød
- Creme fraiche
- Frisk persille
Tilberedelse
- Hak løg og hvidløg og steg det i en gryde i lidt olie i et par minutter.1 løg,3 fed hvidløg
- Tilsæt ingefær, spidskommen og gurkemeje og svits hurtigt.1 ½ tsk tørret ingefær,1 ½ tsk spidskommen,1 ½ tsk gurkemeje
- Tilsæt så belugalinser, vand, kokosmælk, tomatpuré og grøntsagsbouillon.3 dl tørrede belugalinser,1 dåse kokosmælk,3 dl vand,2 store dåser tomatpure,1 terning grøntsagsbouillon
- Lad det simre i ca. 30 minutter og husk at rør rundt undervejs, da linserne ellers kan brænde på.
- Vask spinaten og hak den i strimler. Hæld det i 2 minutter inden du slukker for varmen og rør rundt. Smag til med salt og peber.100 g frisk spinat,Salt og peber
- Server med dine favorit toppings.