Cacio e pepe med shiitake svampe er en meget nem pastaret med få ingredienser, men som smager himmelsk. Klar på 20 minutter.
Cacio e pepe med shiitake
Denne ret er et godt eksempel på, hvordan man med få enkle ingredienser kan lave den lækreste ret. Navnet cacio e pepe betyder “ost og peber” på italiensk, og det er præcis, hvad denne ret består af. Den er lavet med spaghetti, pecorino ost og sort peber, og den er utrolig nem at lave.
Den serveres traditionelt set ikke med shiitake, men jeg synes det er prikken over i’et med nogle stegte svampe på toppen.
Se også mine andre nemme pastaretter her.
Reklamelinks er markeret med*
Cacio e pepe med shiitake
(Tilberedningstid kan ændre sig ved justering)
Ingredienser
- 200 g pasta*
- 50 g revet pecorino*
- 25 g smør
- 1 ½ tsk kværnet peberkorn
- flagesalt
- 100 g shiitakesvampe
- 1 spsk olivenolie
Tilberedelse
- Kog pastaen i letsaltet vand. Tag den af et par minutter før end hvad der står på pakken, da den eller bliver overtilberedt. Gem ca. 2 dl af pastavandet til senere.
- Varm olivenolien i en wok eller en stor pande. Tilsæt shiitakesvampe og steg til de er blevet gyldne og bløde. Læg dem derefter over på en tallerken.
- Kom så smør i panden eller wokken (middelvarm). Tilsæt peberen når smøret er smeltet og rist den i et minuts tid. Tilsæt kogt pasta, revet pecorino og pastavand. Start med lidt vand og tilsæt så mere, så du får den ønskede konsistens. Det koger lidt ind og samler retten. Konsistensen skal være cremet. Smag til med salt.
- Server med shitakesvampet og ekstra kværnet peber på toppen.
Noter
Videoopskrift
Video: Sådan laver du cacio e pepe med shiitake
Ofte stillede spørgsmål til cacio e pepe med shiitake
Hvilken ost skal man bruge?
Det kommer nok an på, hvor i Italien man spørger. Jeg har både prøvet at lave retten med pecorino ost og parmesan og begge dele er gode, synes jeg. Det er også de to oste, jeg kan læse mig frem til, at andre bruger.
Hvilken pasta skal man bruge til cacio e pepe med shiitake?
Traditionelt bruger man vidst lange spaghetti, men har også set folk bruge rigatoni og penne pasta. Her har jeg brugt en durumpasta, som hedder ‘casarecce’. Den kan jeg i den grad anbefale, da sovsen lægger sig inde i pastaen og gør hver en mundfuld cremet og lækker.
Hvor længe kan cacio e pepe holde sig?
Det er helt klart sådan en ret, som smager bedst frisklavet. Dog kan man godt varme den op dagen efter, hvis man tilsætter noget mere væsken til panden og evt. slutter af med et ekstra drys peber og ost.
Her finder du flere lækre pastaopskrifter
Hvis du også er vild med pastaretter, så har jeg samlet nogle flere af mine yndlingsopskrifter her:
Sådan laver man cacio e pepe med shiitake
Cacio e pepe med shiitake er en virkelig nem ret, og jeg vil næsten vove at påstå, at de fleste vil have succes med den. For at lave cacio e pepe skal du først koge spaghetti i rigeligt saltet vand, indtil det er al dente. Imens skal du riste sort peber i en stor pande, indtil det dufter skønt.
Tilsæt derefter den revne pecorino ost og rør det hele sammen, indtil osten er smeltet og saucen er blevet glat og cremet.
Når pastaen er færdigkogt, hælder du vandet fra og tilsætter den direkte i panden med saucen. Rør det hele godt sammen, indtil pastaen er dækket af den lækre ostesauce. Tilsæt noget af kogevandet for en mere cremet konsistens.
Server straks og drys eventuelt lidt mere sort peber og revet pecorino ost på toppen.¨
Hvad er shiitake
Shiitake er en type spiselige svampe, der oprindeligt kommer fra Østasien, og som nu dyrkes og spises over hele verden. Navnet “shiitake” kommer fra det japanske ord for træsvamp, da svampen ofte findes voksende på træer i naturen.
Shiitakesvampe er kendt for deres intense og komplekse smag, som kan beskrives som nøddeagtig og lidt kødfuld. De har også en fast, lidt sej konsistens, der gør dem velegnede til en række forskellige retter.
Shiitake er en populær ingrediens i det asiatiske køkken og bruges ofte i supper, saucer og stir-fries, men de er også rigtig lækre som topping på salater og pizzaer eksempelvis.