Nu skal det handle om noget, der står mig nært. Nemlig bekæmpelsen af madspild. Jeg bruger mange timer om ugen i køkkenet. Jeg laver meget mad, køber meget mad og…. Smider meget mad ud. Desværre.
I hvert fald mere end, hvad jeg har lydt til at indrømme over for mig selv.
Det er ikke sådan, at jeg bevidst smider rester ud, for jeg gemmer altid, hvis vi har mad tilovers. Spildet sker når jeg simpelthen glemmer, hvad jeg har i køleskabet.
At der ligger et halvt løg, to rødbeder og en halv bøtte hytteost inderst inde.
Kender I det?
Så da Tais og jeg for nyligt så dokumentaren om madspild ’Just Eat it’ sammen, fik jeg det bedste tip, som har hjulpet rigtig meget på problemet 🙂
Vi har nu en lille kasse med teksten ’Eat first’, hvor vi putter alle små rester, stumper og bidder i. Grønsager der er blevet slatne, et stykke ensomt rugbrød, resterne fra aftenen før og madvarer der nærmer sig sidste salgsdato.
Og det fungerer bare så godt! 😀 Nu har vi meget mindre spild i forhold til mad som vi glemmer.
Hver gang jeg åbner køleskabet og skal til at lave noget mad, så kigger jeg i kassen og ser, om der mon ikke er noget der, som lokker.
Det samme når jeg skal udvikle opskrifter til bloggen 🙂
Og synes man min kasse er kedelig, så kan man selvfølgelig også skrive andet på den.
”Spis mig – jeg er dejlig”
”Age is nothing but a number”
You get the point 😉
Eller pimpe den med nogle klistermærker eller måske bare en lidt flottere håndskrift, haha.
Det er så simpelt et råd, men alligevel så giver det bare så god mening.
For madspild er forfærdeligt kedeligt. Det kan vi vidst alle blive enige om.
Det er spild af penge, spild af mad (!), spild af ressourcer og spild af energi.
Hvert år smider vi i Danmark samlet 700.000 ton mad ud, som kunne være spist.
700.000 ton!
Og det er bare i lille bitte Danmark. Ud af de 700.000 ton kommer de 260.000 ton fra husholdninger. Det svarer til ca. 20% af vores samlede udgifter til mad.
Det er nogle vilde tal!
Og hvis du gerne vil dykke endnu mere ned i dem, så kan du læse mere på Stop Spild Af Mad.
Har du nogle gode råd til at bekæmpe madspild? Så skriv endelig en kommentar 🙂